Naapuriin rakennettiin Oravais talo. Tontilla ei tuntunut tapahtuvan mitään pitkään aikaan, lopulta lokakuussa muistaakseni tehtiin perustukset. Pian sen jälkeen tuli talo. Perhe muutti uuteen kotiinsa marraskuun lopussa. Oravais talo käyttää moduulirakentamista: talo rakennetaan oikeasti tehtaassa, läntätään perustusten päällle ja voilá: tervetuloa uuteen kotiin.

DT:n kanssa on sujunut yllättävänkin jouhevasti hommat, mutta joissakin asioissa olisi DT:lläkin kyllä kehitettävää.

  1. Aliurakoitsijat ovat aivan liian ylityöllistettyjä.
  2. Yhden kohteen rakennusaikataulussa on vähintäänkin pari kuukautta löysää. Koska timpurit, maalarit ja laatoittajat on buukattu toisaalle, talo seisoo joutilaana ja asiakkaat haikeina.
  3. Rakennusprojektissa on liikaa välikäsiä. Tänään keskustelin puhelimitse laatoittajan kanssa. Kyseinen kaveri tekee aliurakkaa hepulle, joka tekee aliurakkaa DT:lle.  (Välihuomio: vesieristykset ovat valmiit ensi viikon alkuun mennessä ja laatoitukset ensi viikon loppuun mennessä).
  4. Asiakkaan pitää pitää ja ottaa yhteyttä reippaasti yli kymmeneen eri tahoon. Kuka vastaa sähköistä? Kuka vastaa putkista? Kuka vastaa kalusteista? Kuka vastaa tikkaiden mutkista? DT:llä työskentelee kaveri tittelillä asiakaspalveluinsinööri. Luulisi, että kaikki ongelmat, kysymykset, muutokset ja korjaukset voisi hoittaa kyseisen henkilön kautta. Vaanpa ei voi. En ole ihan varma, millainen rooli tällä asiakaspalveluinsinöörillä on yrityksessä.

Saman tien sanon myös, että olen kyllä noin kokonaisuutena ollut tyytyväinen Design taloon. Lähes kaikkien aliurakoitsijoiden ja muiden osallisten kanssa on ollut varsin mutkatonta hoitaa asioita. Toisaalta on myös ollut helppo sopia ylimääräisistä hommista, jotka eivät DT:tä kiinnosta (kuten autokatoksen peltikaton asennus).

Yksi suuri asia, jonka olisin tähän mennessä tehnyt toisin on autokatos. Se olisi kannattanut ehdottomasti ottaa DT:ltä samaan pakettiin ja muiden murehdittavaksi. Hintaa olisi tullut muutama tonni enemmän, mutta monelta harmaalta hiukselta olisi varmaan vältytty.

Lopullisen tilinpäätöksen hetki tulee myöhemmin. Nyt elelen vielä näillä tiedoilla tovin ja toisen eteenpäin. Kohta pääsen tutustumaan tarkemmin talon sielunelämään sekä pihatöihin ja muuhun viimeistelyyn.