Tontin maaperätutkimus sanoo seuraavaaa:

"Pintamaa tontilla on metsämaan humuskerros. Pintamaan alla on tiivis moreeni. Kairaukset päättyivät noin 1,1m syvyyteen maanpinnasta moreenissa oleviin kiviin, lohkareisiin tai kallioon. Kallion päällä olevat maakerrokset ovat routivia."

Kävimme oikovedokset ja vastaavan mestarin huomautukset tarkkaan läpi ja teimme tarvittavat muutokset. Yhtä ikkunaa pitää siirtää. Mitenhän arkkitehti on ajatellut, että yläkerran kylppärin altaan päälle sopii peili, jos siinä on ikkuna? Parin oven kätisyyttä muutetaan ja palovaroittimia tarvitaan lisää ja niitä pitää siirtää. Miten ihmeessä pesuhuoneeseen oli sijoitettu palovaroitin? Sehän huutaisi joka kerta kun käy suihkussa. Pesuhuoneen palovaroitin siirtyykin tekniseentilaan! Eipä olisi itselle tullut mieleen.  Lisäksi jokaiseen makkariin tulee vaaditut palovaroittimet. Tonttikeskus (=sähkökaappi) on vakiona sijoitettu etuoven viereen ulkoseinään. Vähän tyhmä paikka harmaanruskealle metalliboxille. Se siis saa siirron autokatoksen seinään.

Maaperätutkimuksenkin tulokset ennättivät sopivasti, kun mies kävi elilen perjantaina vastaavan mestarin kanssa rakennusvalvonnassa oikovedosten kanssa hakemassa viimeiset kommentit ja saamassa alustavan hyväksynnän. Koska kallio tulee tontilla vastaan hyvin pian, niin rakennusvalvonnan ihminen kuin vastaava mestarikin olivat ehdottomasti sitä mieltä, että taloa pitää nostaa reippaasti ylemmäksi. Ei ole järkeä rajäyttää kallioon superkallista uima-allasta, johon kaikki vesi valuu. Tuodaan siis tarvittava maa/sora ja tehdään perustukset vakaan kallion päälle. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että DT:n vakioperustus on passeliratkaisu. Sitten asia, mitä en itse ihan ymmärtänyt: vastaava mestari oli sitä mieltä, että koska vakioperustus käy, emme tarvi lainkaan perustussuunnittelijaa. DT:n ohje sanoo näin: "yksinkertaisimmissa tapauksissa DT:n toimittamasta mittaohjeesta perustussuunnittelija voi nimiömuutoksella tehdä perustussuunnitelman". DT kuitenkin haluaa perustamistapalausuntoon perustussuunnittelijan nimen. Liekö se sitten jää tyhjäksi. Selvitelläänpä tätä.

Olen laittanut DT:lle sähhköpostitse kysymystä parista muutoksesta (onko mahdollista & mitä maksaa). Eivät ole vielä vastanneet, joten jos sieltä ei ensi viikon alussa ala kuulua, soittelen perään. Ensi viikolla pitäisi vielä palaveerata vastaavan mestarin kanssa. Täytyy sopia lopullisista talon koroista, tehdä rakennusvalvonnan vaatimat muutokset ja lisäykset sekä allekirjoittaa kaikki paperit. Sitten ne ovatkin valmiita palautettavaksi DT:lle.

Asia erikseen on autokatoksen piirustukset, jotka myös vaativat säätöä. Katos vaatii palosuojauksen sinne ja tänne (naapurin puoleinen seinä, katoksen ja varaston väliseinä, sekä kadunpuoleinen päätykolmio)  ja piirustukset paremmat merkinnät.  Toivottavasti tallintoimittalta saa uudet kuvat ilman enempiä kiukutteluja .Hassua muuten, että autokatos vaatii palosuojauksen silmälläpitäen naapurin turvallisuutta. Ihan sama palaako oma talo tallin mukana, kunhan ei naapurin talo tuhoudu .

Tähän vielä kommenti vastaavasta mestarista: hyvä sellainen on ensiarvoisen tärkeä. Maksan mielelläni pätevälle kaverille siitä, ettei talon rakentamisessa tule virheitä, jotka voivat maksaa mammonaa.

...

Nyt on muuten tienpohja saatu valmiiksi perille asti. Kävimme pari viikkoa sitten ihmettelemässä paikan päällä. Yhtään en saanut selkoa, missä kohdassa oman tontin rajat kulkevat. Tiealueen raja- tolpat näyttivät omaan silmään olevan ihan missä sattuu. Kaipa siihen saa järkeä sitten kun maa paljastuu lumen alta ja tietyö edistyy. Yksi noista tolpista on kuvassa juuri tytön kohdalla vaikka tie ainakin tässä vaiheessa menee tuolla monta metriä oikealla.