Olemme mieheni kanssa molemmat varsin tarkkoja ja varovaisia rahan suhteen. Moni lähtee rakennusprojektiin sillä mentaliteetilla, että kerran kun rakennetaan niin tehdään kunnolla ja ilman kompromisseja. Rakentajapariskunnilta kuulee monesti lausahduksen "kyllähän se menee tähän samaan konkurssiin".  Me taas yritämme kovasti välttää sitä kuuluisaa konkurssia. Harkitsemme tarkkaan jokaisen lisäinvestoinnin tarpeellisuuden.  Juujuu, kultahelat laitetaan ja rosteriset kodinkoneet ilman muuta. Vai ehkei sittenkään?

Uuteen taloomme tulee olohuoneen lisäksi "vain"  kolme huonetta. Pohdimme kovasti, tarvittaisiinko vielä se yksi ylimääräinen työ/vieras/biljardi/treeni/harrastehuone. Kyllähän se kiva olisi.

Mutta...

Mitä enemmän pinta-alaa, sitä enemmän rojua kertyy, sitä enemmän siivottavaa, sitä suurempi sähkönkulutus. Entä mihin majoitetaan vieraat tai sijoitetaan työtila sitten kun tytöt saavat omat huoneet? Mies haluaa videotykin ja kuntopyörän. Mihin ne survotaan? Mietitty on. Talostamme tulee kenties normi uudiskohdetta pienempi, mutta oikein meidän näköinen ja oloinen. Aika sitten näyttää olisiko kuitenkin pitänyt venyttää torppaa johonkin suuntaan. Annamme arvoa sillekin, että pienestä tontista jää talon alta pihamaatakin mukava kaistale näkyviin.

RakennaOikein opas kertoo seuraavaa: "Kussakin makuuhuoneessa on hyvä olla ainakin kaksi vaatekaappia / asukas ja lisäksi tarvitaan vaatehuonemaista varastotilaa. Lasten makuuhuoneen vähimmäiskokona voidaan pitää 10 neliötä ja vanhempien noin 15 neliötä. Wc-pesutiloja tarvitaan makuuhuoneiden läheisyydessä kaksi - toinen lapsille ja toinen vanhemmille. Kun saunaosastossa vielä on oma wc, tulee wc-istuimien vänimmäismääräksi koko talossa luontevasti kolme." (Rakenna Oikein 2010, RPT Docu Oy, s. 45)

Sama opus kertoo sivulla 42  pinta-alasuosituksista:

1-2 hlö n . 80m2,   3 hlö 110m2,   4 hlö 140m2,   5 hlö 170m2,   6 hlö  200m2

Artikkelin kirjoittaja, arkkitehti Pekka Tommila varmaan järkyttyisi kuullessaan, että asuimme 56 neliön kerrostalokaksiossa vielä puolitoista vuotta vanhemman lapsemme syntymän jälkeen. Ja nyt kaiken hyvän päälle asumme neljän hengen voimin alle 80 neliön kolmiossa, jossa pyttyjä on vain yksi kappale. Tuleva talomme on huoneistoalaltaan reilu 120 neliötä. Mutta ehkäpä Pekka Tommila huokaa helpotuksesta kuullessaan, että talon rakennusala on -hip hurraa-  melkein 150 m2.